Del pa Facebook
Sist oppdatert: 20/10/2011

Balke Nord Østre

På Balke gård lukte det løk! Her dyrker Odd Hveem flere sorter løk på 480 mål.Odd er fjerde generasjon på Balke Nord Østre. Han overtok gården i 1990, men begynte så smått med løk på 2 mål allerede i 1978. Nå er Toten løkpakkeri etablert og de er en stor leverandør av løk til Coop.

Vi jobber målrettet for å øke forbruket av løk sier Sissel Landaasen som er Odd sin samboer og som også jobber på Løkpakkeriet.

Ny forskning viser blant annet at løk forebygger hjerte-/karsykdommer, reduserer kolesterolnivået i blodet, beskytter mot mange former for kreft og motvirker benskjørhet.  Det er sånn sett et tankekors at vi i Norge, bare spiser 5 kg pr pers i året, mens forbruket i Sør-Europa er opptil 25 kg pr pers sier Sissel. Det vil være bra for folkehelsa å spise mer løk!

I tillegg hever løken smaken! Vi bruker løk til nesten all middagsmat, både til kjøtt og fisk sier Sissel. Sjalottløk er nok favoritten sier Odd.

Odd Hveem


Bostonbordet på Balke
De som besøker Balke gård kan ikke unngå det særegne Bostonbordet. Det fins kun to slike bord i Norge. Det vi kan se på Balke er ca 100 år gammelt og produsert i Snertingdal.Boston er et kortspill som minner om Amerikaner. Bordet er spesialtilpasset spillet med skuffer for sjetonger, egen anretning for punsjbolle, sugerør og askebeger for de sigarrøkende.  Konkurransen ”Boston på Balke” er et uoffisielt verdensmesterskap i Boston med deltagere fra USA og Hedemarken. For øvrig brukes Bostonbordet på Balke 8 til 10 ganger i året av entusiaster fra Toten.
http://no.wikipedia.org/wiki/Boston_(kortspill)

 

Fakta om Balke Nord Østre

  • Eier Odd Hveem
  • Gården er på 1200 mål
  • løk og kornproduksjon
  • Toten løkpakkeri ligger på Balke Nord Østre

For mer informasjon om Toten løkpakkeri:

http://www.totenlok.no